Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruchymi plackami z bezą i migdałami. Placek owocowy z malinami, bardzo pyszny.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 602
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 190
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 602
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 190
Składniki
ciasto-Zmiksować jajko z masłem i cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować, dodając śmietanę.Wyłożyć na blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. na złoty kolor.
beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Przesiać mąkę, wymieszać a na koniec dodać ocet. Wyłożyć na taką samą blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia.Powinno się wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 *, ale od razu zmniejszyć do 120* i suszyć ok. 90 min.
tynk- Żeby beza nie odmiękła od bitej śmietany, warto ją zabezpieczyć. Polewę rozpuścić nad parą z odrobiną mleka i za pomocą pędzelka, posmarować spód bezy.
galaretka- Maliny odmrozić, przecedzić przez sitko. Sok z wodą zagotować, odstawić wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia.Dodać maliny i od czasu do czasu przemieszać do lekkiego gęstnięcia.Wylać na kruchy placek z zabezpieczonymi bokami.Schłodzić.
bita śmietana- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Zimną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Dodać serek i zmiksować, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na zastygłą galaretkę.
Przykryć plackiem bezowym . Górę polać roztopioną czekoladą w esy-floresy.