Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kubańczyk to aromatyczny deser, skrywający wiele zaskakujących nut. W efekcie każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecamy ten przepis, gdy chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach lub przygotować wspaniały deser na świąteczny stół.
Foremka: 20x30 cm
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 147
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 505
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 147
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 505
Składniki
Najpierw przygotuj biszkopt, który będzie spodem naszego ciasta. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij, utrwalając cukrem, aby powstała sztywna piana. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj po dodaniu każdego. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj przesianą mieszankę mąki, proszku do pieczenia, kakao i cynamonu. Miksuj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj miód i wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (20x30cm), wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Następnie wyjmij, wystudź i podziel biszkopt na dwa, równe blaty. Środek posmaruj masłem orzechowym, po czym złóż biszkopty ze sobą (jeden na drugim).
Puszkę z masą kajmakową wstaw do gorącej wody, aby toffi było miększe i łatwiejsze do obróbki. Przygotuj jasny krem. Zmiksuj serek mascarpone, a w oddzielnej misce na wysokich obrotach miksera ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając ją Śmietan-fixem. Połącz ze sobą obie masy – serową i śmietanową, wymieszaj. Połowę masy kajmakowej wyłóż na upieczony biszkopt, następnie wyłóż połowę kremu śmietanowego, resztę masy kajmakowej (rozsmaruj), a na koniec wyłóż resztę jasnej masy. Wyrównaj wierzch i wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia.
Na zakończenie przygotuj czekoladową polewę. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale uważaj, aby jej nie zagotować. W metalowej misce umieść drobno posiekaną czekoladę i zalej ją gorącą śmietanką. Odczekaj 1 minutę, wymieszaj i polej powstałą polewą ciasto. Ponownie wstaw do lodówki do długiego zastygania. Ciasto Kubańczyk jest gotowe. Pamiętaj, aby zawsze podawać je schłodzone.