Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kultowe pralinki z PRL to deser powstały z resztek. Jak wszystko z tamtego okresu, charakteryzuje się wyjątkowym i niezapomnianym smakiem. Dodatkowo każda partia pralinek będzie inna – raz możesz użyć resztek herbatników, innym razem okruchów po przygotowanym wcześniej cieście czekoladowym. Obtaczać też możesz w różnych okruchach. Smak też się zmienia w zależności od rodzaju dodanego alkoholu – inaczej pralinki będą smakować z wódką, inaczej z whisky, a jeszcze inaczej z rumem. Baw się i wymyślaj własne smaki!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36824
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36824
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Masło rozpuść i przestudź. W misce zbierz wszystkie okruchy po słodkościach. Rozetrzyj je w palcach, by otrzymać drobny pył. Wlej chłodne już masło oraz alkohol i wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw masę na lodówki na kilka minut. Powinno być lekko zastygnięte, ale dalej plastyczne.
Bierz po łyżce masy i formuj kulki. Odkładaj je na bok. Czekoladę mleczną zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz użyć także okruchów orzechów lub herbatników – w zależności od tego, czym dysponujesz. W garnuszku rozgrzej mleko i dodaj pokruszoną ciemną czekoladę. Lekko przestudź – polewa powinna być dalej płynna.
Kulki maczaj w czekoladzie. Wyjmuj je szczypcami i od razu panieruj w tartej czekoladzie. Odkładaj na bok do zastygnięcia polewy. Kultowe pralinki z PRL-u podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej kilkadziesiąt minut.