Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagody już się kończą, ale są jeszcze borówki amerykańskie. Przepis znalazłam w książce Cukiernia Lidla, przystosowałam do moich realiów i upiekłam pyszne ciasto. Polecam.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 337
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104596
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9107
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 337
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104596
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9107
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostkę. Zagnieść szybko ciasto, dodając pojedynczo żółtka. Na koniec dodać szczyptę soli. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4 na 1/4. Do większej częśći dodać kakao i dobrze zagnieść. Ciemne i jasne ciasto (osobno) zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Kakaowe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypać na dnie formy. Piec ok. 20 minut, a następnie ostudzić.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli 100g cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Osobno wymieszać pozostały cukier z cukrem waniliowym i budyniem i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Na koniec wlać ostudzone masło i wymieszać trzepaczką lub szpatułką.
Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć umyte borówki. Jasną część ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim borówki. Piec 50 minut również w 190 stopniach. Smacznego :)