Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Jeśli nie chcecie sami robić masy makowej, to można użyć gotowej masy z puszki. Powiem jeszcze, że przy zawijaniu ciasta, nie jest łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam na to uwagę, żebyście nie pominęli tego faktu. Jeśli nie macie folii aluminiowej, może to być papier do pieczenia.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1003
Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...
Odsłon: 1251
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1003
Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...
Odsłon: 1251
Składniki
Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Odstawić do wystudzenia. Ja zostawiam na 3-4 godziny, pod przykryciem. Kiedy wystygnie, odcedzić go na sitku wyłożonym gazą. Zebrać rogi i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie, mak przełożyć do naczynia. Dodać masło, miód, cukier i ekstrakt migdałowy. Bakalie i płatki migdałowe posiekać i również dodać do maku. Wszystko razem wymieszać.
Przygotować ciasto. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę. Wymieszać. Dodać margarynę i wysiewać Na koniec dodać jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, około 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyciągnąć jedną część ciasta i rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką. Następnie rozwinąć folię aluminiową, oderwać kawałek, dłuższy od keksówki. Przełożyć na niego rozwałkowane ciasto. Można ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przełożyć na folię. Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka. Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku.
Zawinąć delikatnie w roladę. I tu zaczyna się problem :) Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie i nie stresujemy się :) Pęknięcia delikatnie można skleić.
Przełożyć ciasto do keksowki, tu pomoże nam folia aluminiowa :) Złapać folie za brzegi i przełożyć roladę w folii do keksówki. Tak samo, postąpić z drugą częścią ciasta. Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut.
Po wystudzeniu, ciasto polać lukrem. Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru.