Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z jabłkami i polewą czekoladową to doskonały pomysł na jeden ze świątecznych wypieków. To tradycyjne ciasto z jabłkami i dużą ilością bakali. Jak przygotować wspaniały makowiec z jabłkami i polewą czekoladową? Sprawdźcie idealny przepis prosto z babcinego notesu z recepturami!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Składniki
Masło i jajka wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Suchy mak mielony wsyp do garnka, zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem przez około 25-30 minut, aż do momentu, w którym mak wchłonie całe mleko i napęcznieje. Podczas gotowania często mieszaj mak, aby nie przywarł do garnka. Po ugotowaniu odstaw mak na kilka-kilkanaście minut do ostudzenia.
Zetrzyj jabłka na tarce na średnich oczkach. Posiekaj drobno bakalie.
Oddziel żółtka od białek. Wyciągnięte wcześniej masło pokrój i ubij z cukrem pudrem. Ubijaj aż do momentu powstania puszystej, gładkiej masy. Cały czas ubijając dodawaj do masy na zmianę: 1 łyżkę maku, 1 żółtko i 1łyżkę kaszy manny.
Do przygotowanej masy dodaj: starte jabłka, proszek do pieczenia, posiekane bakalie, miód i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale powoli i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Białka ubij na sztywną pianę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do masy z jabłkami i makiem dodawaj partiami ubite białka. Białka podziel na około 3 części. Po dodaniu kolejnej części piany z białek delikatnie wymieszaj masę szpatułką.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię ciasta i piecz je przez około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź.
Przygotuj polewę: Zagotuj śmietanką i odstaw ją z palnika. Dodaj masło i pokrojoną w kostkę czekoladę. Delikatnie mieszaj. Po kilku minutach wszystkie składniki powinny się rozpuścić.
Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i (opcjonalnie) udekoruj bakaliami według uznania.