Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka to bardzo pyszne i dekoracyjne ciasto, nadaje się do niedzielnej kawy, na świąteczny stół, ale również może być w formie tortu. Cztery warstwy różnych smaków idealnie ze sobą współgrają. Kruche ciasto, maliny w galaretce, delikatny krem waniliowy a na samej górze chrupiącą beza- to jak wisienka na torcie. Ciasto wymaga czasu,ale wszystkie kroki są bardzo proste i szybko się je przygotowuje.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
CIASTO: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 15min. Formę o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy ciasto, nakłuwamy widelcem. Schładzany w zamrażarce przez 15min. Pieczemy w 190°C przez około 17-20min na złoty kolor. Chłodzimy na kracie.
BEZA Na papierze odbijamy dno formy w której pieczone było ciasto. Obracamy na drugą stronę i przyklejamy na blaszce. Białka umieszczamy w misie miksera, ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, następnie dodajemy partiami cukier. Miksujemy około 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Wykładamy równomiernie na przygotowany papier. Posypujemy migdałami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C. Bezę suszymy około 1,20h. Po 20 minutach zmniejszyłam temp do 100°C
KREM Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy
GALARETKA Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy wystygną dodajemy wcześniej umyte maliny.
ZŁOŻENIE CIASTA: Formę, w której piekło się ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy ubitą śmietanę i kładziemy wystudzoną bezę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego Rady: •można użyć mrożonych malin, wtedy galaretka będzie szybciej tężeć. •ciasto można złożyć również w rancie.