Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowiec to kruche ciasto z lekko kwaskowatym nadzieniem ze świeżych malin. To idealny placek do popołudniowej kawy.
wymiary formy: 20x20 cm
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 117
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 87
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 219
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 117
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 87
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 219
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon w średniej misce.
W osobnej misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru i wanilią, do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Stopniowo dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia.
Podziel masę na dwie części. Połowę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do momentu użycia. Drugą połową wylep formę o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki przenieś do garnka i grubym dnie i zacznij podgrzewać. Doprowadź całość do wrzenia, mocno naciskając maliny, by puściły sok.
Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 1-2 minuty do zgęstnienia masy. Zdejmij całość z ognia i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Nałóż nadzienie malinowe na podpieczony spód.
Odłożone wcześniej ciasto pokrusz w palcach lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch ciasta.
Malinowiec wstaw z powrotem do pieca na ok. 40 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Wyjmij i ostudź całkowicie na kratce. Przed krojeniem wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
Podawaj na zimno.