Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się z dawnymi czasami, imprezami rodzinnymi-mowa o Mannowcu znanym też jako Kaszak czy grysikowiec
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 586
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4321
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 586
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4321
Składniki
na dnie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników
do garnka dajemy 1 litr mleka, szklankę kaszy manny, 100g masła, pół szklanki cukru, kakao
mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy do zgęstnienia mieszając żeby się nie przypaliło
gorącą masę wykładamy na herbatniki
robimy drugą warstwę
do garnka dajemy
1 litr mleka, 100g masła, 1 szkl kaszy manny, pół szkl cukru
gorącą masę wykładamy na ciasto i przykrywamy herbatnikami i studzimy
składniki na polewę rozpuszczamy np nad kąpielą wodną lub 1 minutę w mikrofali
mieszamy do połączenia
polewamy ostudzone ciasto i posypujemy orzechami
ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do porządnego schłodzenia