Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muszę się Wam do czegoś przyznać. Nigdy nie robiłam mazurka. W moim domu rodzinnym nigdy nie gościł na wielkanocnym stole dlatego też i u mnie nie jest on zbyt popularny. Teraz postanowiłam to zmienić i upiekłam jeden. I wiecie co? Od teraz będą się one u mnie zdecydowanie częściej pojawiały. Nie potrzeba do ich przygotowania dużo czasu, zajmują mało miejsca w lodówce,no i zrobicie je ze składników które zawsze macie w szafce. Lecimy z przepisem!
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22045
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 76
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 360
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 86
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 145
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22045
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 76
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 360
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 86
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 145
Składniki
Przygotowujemy ciasto kruche. Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w mniejsze części masło, żółtka, cukier oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Możemy to również zrobić w robocie kuchennym. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po wskazanym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Z pozostałości możemy uformować dowolne kształty, którymi ozdobimy nasze ciasto. Ja uformowałam kulki które ułożyłam na rogach ciasta oraz wałeczki którymi połączyłam kulki. Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia i nakłuwamy delikatnie w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na zimne ciasto wykładamy dżem. Przygotowujemy bezę. Do miski wlewamy białko i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach aż białka zbieleją i staną się sztywne. Wtedy dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy jeszcze chwilkę. Bezę wykładamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok 20 minut aż dobrze się wysuszy. Mazurka podajemy z kawałkami truskawek oraz posypanego płatkami migdałów.