Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik jest ciemny, mięciutki, długo zachowuje świeżość i bardzo aromatyczny, mocno korzenny. Polecam ten przepis ! :)
waga kuchenna, łyżka stołowa, mała łyżeczka, nóż, szklanka, forma keksówka o wymiarach 30x11x7 cm
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 378
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 540
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 378
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 540
Składniki
Mąkę piwo i jajka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło rozpuszczamy w większym garnku lub rondelku, dodajemy cukier i miód, mieszamy aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i przesiane kakao, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do lekko ciepłej masy wlewamy piwo, mieszamy, roztrzepane jajka, mieszamy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy partiami cały czas mieszając, wymieszaną mąkę z sodą i przesianą przez sitko. Ciasto powinno być jednolite bez grudek. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki o wymiarach 30x11x7 cm lub dwóch mniejszych wyścielonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli pieczemy w dwóch mniejszych foremkach to czas pieczenia będzie nieco krótszy.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Piernik możemy udekorować cukrem pudrem lub oblać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
Polewę przygotowujemy w następujący sposób : do małego rondelka lub miseczki wlewamy śmietankę , podgrzewamy na ogniu, ale nie zagotowujemy ! Zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę , mieszamy, aby czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietanką na jednolitą konsystencję .
Przygotowaną polewą oblewamy piernik i posypujemy posiekanymi orzechami. Orzechy mogą być włoskie lub arachidowe jakie kto lubi. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy.
Ciasto jest najlepiej kroić ostrym nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie, wtedy polewa podczas krojenia nie będzie się łamać .
Smacznego !