Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc trzeba z niego korzystać :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1467
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1189
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1321
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1467
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1189
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1321
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 972
Składniki
BISZKOPT; Białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Stopniowo dosypywać do ciasta, mieszając już tylko miękka silikonową szpatułką. Na koniec dodać posiekane listki mięty. Blachę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, piec w temp. 160 * na funkcji dół,
MASA TRUSKAWKOWA; Truskawki należy wypłukać, obrać ze szypułek i zmiksować. Podgrzać je prawie do wrzenia a następnie wsypać dwie galaretki. Nie gotować. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. MASA ŚMIETANKOWA; Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywno. Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie odciskamy je w ręce. Dodajemy odrobinę wrzątku (tyle aby rozpuścił żelatynę) Rozpuszczoną wlewamy do masy śmietankowej. Mieszamy mikserem pół minuty. Odstawiamy w chłodne miejsce. Biszkopt przeciąć na dwie części. Na spód wylać tężejącą białą masę, na wierzch masę z truskawek. Czynność powtórzyć na drugiej części ciasta.