Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc trzeba z niego korzystać :)
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5330
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 721
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3677
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 387
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1923
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5330
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 721
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3677
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 387
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1923
Składniki
BISZKOPT; Białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Stopniowo dosypywać do ciasta, mieszając już tylko miękka silikonową szpatułką. Na koniec dodać posiekane listki mięty. Blachę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, piec w temp. 160 * na funkcji dół,
MASA TRUSKAWKOWA; Truskawki należy wypłukać, obrać ze szypułek i zmiksować. Podgrzać je prawie do wrzenia a następnie wsypać dwie galaretki. Nie gotować. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. MASA ŚMIETANKOWA; Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywno. Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie odciskamy je w ręce. Dodajemy odrobinę wrzątku (tyle aby rozpuścił żelatynę) Rozpuszczoną wlewamy do masy śmietankowej. Mieszamy mikserem pół minuty. Odstawiamy w chłodne miejsce. Biszkopt przeciąć na dwie części. Na spód wylać tężejącą białą masę, na wierzch masę z truskawek. Czynność powtórzyć na drugiej części ciasta.