Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini torciki galaretkowe to deser idealny na lato - lekki, owocowy, przepyszny i gotowy bez nagrzewania piekarnika.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7884
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3120
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7884
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3120
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Mus borówkowy: Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 18x23 cm wystudzić i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
Każdą z pozostałych galaretek rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Jedną galaretkę wylać na mus borówkowy i ponownie włożyć formę do lodówki.
Warstwa śmietankowa: 2 łyżeczki żelatyny zalać 50 ml wody, odstawić na chwilę do spęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, nie dopuszczając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wlać zimną śmietanę i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę śmietankową wylać na stężałą galaretkę i znów wstawić całość do lodówki, tym razem jedynie do lekkiego stężenia śmietany. Na warstwie śmietankowej ułożyć owoce i liście, grupując je w dekoracyjne motywy, np. kwiaty i zachowując odstępy między motywami. Banany należy wcześniej skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Ostrożnie wylewać na warstwę śmietanową ostatnią, tężejącą galaretkę. Najlepiej robić to trzymając łyżkę nisko nad warstwą śmietanową i wylewając galaretkę na łyżkę, by stopniowo z niej spływała. Wstawić deser do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
Kształty torcików można formować wykrawaczem lub szklanką, mocno wciskając je i lekko obracając. Aby wyciągnąć torcik najlepiej podważyć go od spodu szpatułką do nakładania ciasta. Torciki można położyć na okrągłych ciasteczkach owsianych lub herbatnikach.