Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika klasycznego miodownika ze względu na jego słodki smak. Co zrobić, aby nadać mu odrobinę przyjemnej soczystości? Wystarczy kilka świeżych truskawek, aby otrzymać miodownik z truskawkami, który z pewnością uszczęśliwi miłośników mniej słodkich deserów.
Blaszka: 23 x 35 cm
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 113
Smaki Grecji!
Odsłon: 142
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 456
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 113
Smaki Grecji!
Odsłon: 142
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 456
Składniki
Przygotuj biszkopt. Umieść miód w garnku, dodaj sodę i delikatnie podgrzej, stale mieszając, aby osiągnąć konsystencję karmelu. Do miski wbij białka jaj, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno, utrwalając cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj, aby osiągnąć puszystą masę. Dodaj 2 łyżki masy jajecznej do masy miodowej i wymieszaj, po czym wlej powstałą masę do miski z ubitymi jajkami z cukrem i wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Następnie partiami wsypuj mieszankę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką (od dołu do góry). Przelej surowe ciasto do blaszki (23 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Upieczony biszkopt miodowy wyjmij do pełnego ostudzenia, po czym wyjmij z blaszki, oderwij papier i przekrój na 3 części.
Przygotuj masę truskawkową. Umyj owoce (potrzebujesz ok. 500 g) i pozbaw je szypułek. Pokrój na kawałki i umieść w garnku. Dosyp cukier, ewentualnie wlej ok. 1-2 łyżki wody i podgrzewaj na średnim ogniu, aż truskawki się rozpadną i część soku odparuje. Na koniec wlej miód, wsyp mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszaj, żeby nie było grudek. Gdy mus się zagęści, wyłącz palnik i odstaw.
Przygotuj krem. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na koniec dolej sok z cytryny, a jeśli chcesz dodać kremowi nieco truskawkowego charakteru, dolej 2-3 łyżki musu i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przejdź do złożenia ciasta. Na dolny blat biszkoptowy wyłóż 1/3 kremu, a na to połowę musu truskawkowego. Biszkopty miodowe możesz wykładać suche lub nasączyć je naparem z herbaty z cytryną. Wyłóż drugi placek i postępuj analogicznie do wykończenia składników. Wstaw miodownik z truskawkami do lodówki i schładzaj 2-4 godziny albo dłużej. Przed podaniem pokrój ciasto w równe kwadraty i każdą porcję udekoruj plasterkami truskawek.