Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mocno czekoladowe ciasto domowej roboty na pewno przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i wszystkim domownikom.
Tortownica o średnicy około 22 cm
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13245
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 417
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9731
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13245
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 417
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9731
Składniki
Zacznij przygotowania ciasta czekoladowego od przygotowania masy. Pokrój masło w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzej je wraz z czekoladą podzieloną na kostki. Mieszaj tak długo, aż składniki dokładnie się roztopią. Masa czekoladowa powinna być gładka.
Dodaj mleko do roztopionej czekolady z masłem. Odstaw do delikatnego ostudzenia.
Ubij cukier wraz z jajkami. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Przez kilka minut miksuj, aż masa będzie puszysta.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Teraz połącz wszystkie składniki. Do mąki dodaj ubite jajka i masę czekoladową. Wszystko wymieszaj dosyć krótko, tylko do połączenia składników.
Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.
Po tym czasie wystaw ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Mocno czekoladowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą na wiórki.