Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz mieć pewność, że zrobisz wrażenie na całej rodzinie? Wystarczy, że postawisz na stole wyjątkowo pyszne musowe ciasto z czekoladą i gruszkami. Wygląda niczym wyrób z najlepszej cukierni, ale jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Koniecznie zapamiętaj ten przepis.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 294
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 137
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 294
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 137
Składniki
Wszystkie składniki wyjmij, by nabrały temperatury pokojowej. Masło umieść w garnuszku i podgrzej do roztopienia się. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw wszystko na 2 minuty i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostaw do przestudzenia.
W misce umieść jajka, cukier i ekstrakt z migdałów i utrzyj wszystko na gładką masę. Dodaj kakao i wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Gruszki obierz i obierz ze skórki. Pokrój na drobną kostkę i dodaj do masy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę i wyrównaj łyżką. Ciasto piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. Ciasto powinno być sprężyste i wilgotne w środku, ale nie surowe. Pozostaw ciasto do pełnego wystudzenia.
Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw na 10 minut do napęcznienia. W międzyczasie podgrzej 180 ml śmietany do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Dodaj obie czekolady i odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj wszystko i odstaw do przestudzenia. Sos czekoladowy powinien być wystudzony całkowicie, ale powinien pozostać płynny.
W misie miksera ubij resztę śmietany kremówki na sztywno. Stopniowo dodawaj do niej sos czekoladowy i wymieszaj delikatnie rózgą. Mus czekoladowy wyłóż na ciasto i wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na 12 godzin.
Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową. Cukier puder przesiej. Masło rozpuść w rondelku. Następnie dodaj kakao, cukier puder oraz mleko. Wszystko wymieszaj, ale nie gotuj. Lekko przestudzoną polewę wylej na schłodzone ciasto. Wierzch możesz przyozdobić dekoracjami z czekolady lub według uznania. Ciasto przechowuj w lodówce.