Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-03-2025
Nie masz za dużo czasu na przygotowanie smakołyków do popołudniowej kawy? Napoleonka z ciasta francuskiego to świetny pomysł! Gotowe ciasto, prosty krem i bita śmietana rozpływają się w ustach.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Każdy z blatów umieść na innej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 15-18 minut do zarumienienia. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej 2/3 porcji mleka i je zagotuj. W pozostałym rozpuść zawartość obydwóch opakowań budyniu. Kiedy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejsz moc palnika do minimum i wlej przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Teraz przełóż do miski przygotowany budyń i zacznij ucierać go mikserem. Dodawaj po łyżce miękkiego masła. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj.
Teraz zrób krem śmietankowy. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w mikserze razem z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijaj aż krem zrobi się gęsty i stabilny.
Teraz złóż napoleonkę z ciasta francuskiego. Na pierwszy blat ciasta wyłóż krem budyniowy. Na nim rozłóż cienką warstwę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem ciasta. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.