Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz za dużo czasu na przygotowanie smakołyków do popołudniowej kawy? Napoleonka z ciasta francuskiego to świetny pomysł! Gotowe ciasto, prosty krem i bita śmietana rozpływają się w ustach.
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 135
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 130
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 161
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 194
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 183
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 135
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 130
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 161
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 194
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 183
Składniki
Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Każdy z blatów umieść na innej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 15-18 minut do zarumienienia. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej 2/3 porcji mleka i je zagotuj. W pozostałym rozpuść zawartość obydwóch opakowań budyniu. Kiedy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejsz moc palnika do minimum i wlej przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Teraz przełóż do miski przygotowany budyń i zacznij ucierać go mikserem. Dodawaj po łyżce miękkiego masła. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj.
Teraz zrób krem śmietankowy. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w mikserze razem z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijaj aż krem zrobi się gęsty i stabilny.
Teraz złóż napoleonkę z ciasta francuskiego. Na pierwszy blat ciasta wyłóż krem budyniowy. Na nim rozłóż cienką warstwę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem ciasta. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.