Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu jest bardziej wyrazista w smaku – owoce przełamują mdłą słodycz kremu. Taką napoleonkę możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 651
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17375
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3237
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 207
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 651
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17375
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3237
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 207
Składniki
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Rozwiń schłodzony arkusz ciasta francuskiego i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przetnij ciasto w poprzek na pół. Ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Ostudź
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Odlej około 150 ml mleka. Połącz z mąką i skrobią. Wymieszaj – do rozpuszczenia proszku w mleku. Połącz z żółtkami.
Resztę mleka zagotuj. Gdy zawrze, wlej do niego mieszaninę z żółtkami, od razu mieszając składniki rózgą kuchenną. Gotuj na wolnym ogniu (cały czas mieszając), aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przykryj powierzchnię masy budyniowej folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj przestudzony budyń. Ucieraj tak długo, aż powstanie gładki, gęsty krem.
Odcedź morele z syropu i pokrój na plastry.
Wyłóż na pierwszy arkusz ciasta 1/3 kremu i równomiernie rozsmaruj. Na kremie rozłóż plastry moreli. Następnie wyłóż na morele kolejną porcję kremu. W sumie ułóż 3 warstwy kremu przełożone 2 warstwami moreli. Przykryj drugim arkuszem ciasta.
Wstaw napoleonkę do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem pokrój na porcje i oprósz cukrem pudrem.