Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i dużo jabłkowego nadzienia
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Wymieszać suche składniki ciasta, dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć na godzinę do zamrażarki, pozostałe 2/3 do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odcisnąć nadmiar soku, dodać cynamon i bułkę tartą.
Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć dno blachy. Na cieście rozprowadzić równą warstwę jabłek. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce, wyłożyć na warstwie jabłkowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Ciasto jest bardzo kruche więc należy uważać przy krojeniu i przede wszystkim dać szarlotce całkowicie wystygnąć.