Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowy miodownik to efektowne ciasto, które zawsze robi wrażenie na gościach. Sprawdzi się zarówno w czasie świąt, jak i rodzinnych uroczystości. Gwarantujemy, że twoi bliscy pokochają to połączenie smaków.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Mąkę posiekaj z margaryną. Sodę rozpuść w mleku i dodaj do miski. Dodaj cukier, jajka, miód i mleko. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto i włóż do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na wielkość formy o wymiarach 20x30 cm. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Następnie przygotuj polewę orzechową. Margarynę, miód i cukier rozpuść w garnuszku. Dodaj orzechy i chwilę wszystko podgrzewaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Ugotuj budyń z dodatkiem cukru i ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując dodawaj po łyżce budyniu i ekstrakt waniliowy.
Wytnij z blatów ciasta okręgi o średnicy tortownicy. Pierwszy kawałek ciasta włóż do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pierwszy placek posmaruj połową porcji kremu. Na krem wyłóż część powideł. Wyłóż kolejny blat ciasta i powtórz czynność. Wyłóż ostatni blat ciasta i włóż całość do lodówki do schłodzenia.
Następnie przygotuj polewę na wierzch ciasta. Masło, wodę i cukier umieść w rondelku. Podgrzej wszystko do połączenia się składników. Dodaj mleko w proszku i wszystko wymieszaj na gładką masę.
Wyciągnij ciasto z lodówki, posmaruj boki polewą orzechową, a wierzch polewą białą. Na samą górę wysyp posiekane orzechy włoskie. Tortownicę włóż ponownie do lodówki. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu.