Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne lekkie ciasto nie tylko do niedzielnej kawy
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 319
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1673
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 319
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1673
Składniki
BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
PIANKA Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno. Wlać tężejącą galaretkę. Dokładnie razem wymieszać. Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
WIERZCH Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Przekroić na pół. Ułożyć na stężonej piance przecięciem do dołu. Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ściągać, wylać ją delikatnie na truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.