Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki na mące orkiszowej z erytrytolem i miodem to zdecydowanie zdrowsza wersja świątecznych ciasteczek. Robi się je bardzo prosto. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce i zagnieść, gładkie, jednolite ciasto. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, dlatego można je przygotować na ostatnią chwilę.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 72
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10362
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1023
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 72
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10362
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1023
Składniki
Masło z mlekiem i miodem podgrzej w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Do dużej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Dodaj przyprawę do piernika, wbij dwa jajka, wsyp erytrytol. Na koniec dodaj ciepłe mleko z masłem i miodem. Składniki początkowo wymieszaj łyżką, następnie przystąp do zagniatania ciasta.
Gładkie, jednolite ciasto na pierniczki podziel na 4 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości około 2-3mm. Wycinaj pierniczki.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierniczki z mąki orkiszowej układaj na papierze w równych odstępach. Piecz przez około 10-12 minut do zrumienienia.