Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik mieszany łyżką jest bardzo stary. Wpisałam go do mojego zeszytu jeszcze w czasach, gdy byłam nastolatką. I już wtedy był stary! Dawniej piekło się go często, bo jest to naprawdę szybki piernik, a wszystkie składniki każdy ma zazwyczaj w domu. Zaletą jest również to, że naprawdę miesza się go łyżką w misce, a oprócz tego potrzebny jest tylko rondelek do roztopienia masła. Nie ma więc brudzenia wielu sprzętów, nie ma hałasu miksowania, a ciche i szybkie mieszanie łyżką pozwala upiec ciasto nawet nocą, gdy domownicy smacznie śpią. Dzięki temu jest to piernik ratunkowy, ciasto na ostatnią chwilę, gdy na święta zapowiedzieli się dodatkowi, niespodziewani goście.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3004
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 658
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3004
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 658
Składniki
Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. W rondelku rozpuść masło i zostaw do ostudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszaj łyżką.
Dodaj do miski pozostałe sypkie produkty, czyli cynamon, goździki i kakao, wymieszaj.
Teraz dodaj mleko, jajko
i stopione masło.
Nie zapomnij o dżemie lub powidłach! Tym razem dodałam dżem śliwkowy, ale naprawdę może to być dowolny dżem.
Wymieszaj wszystko łyżką na gładką, dość gęstą masę,
a następnie przełóż ciasto do keksówki (30x11 cm) wyłożonej papierem.
Można też upiec piernik w większej i niższej blaszce, a wówczas ciasto upiecze się szybciej i łatwiej.
Keksówkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Koniecznie sprawdź patyczkiem, wkłuwając go w sam środek ciasta, gdyż u mnie po godzinie patyczek nie był suchy i musiałam dopiekać piernik jeszcze przez 10 minut.
Piernik można przełożyć powidłami i oblać czekoladą. Czasem robię na święta taką luksusową wersję, ale w listopadzie to miał być zwykły, prosty piernik bez fajerwerków. Takie ciasto na poprawę humoru i ogrzanie wewnętrznego dziecka jest najlepsze.
Smacznego!