Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik pomidorowy to taki trochę oszukany wypiek, ale pełny nietypowego połączenia smakowego. Niby to piernik, ale taki jakiś lekko słodkawy, z wyraźnym, słonecznym posmakiem warzyw dojrzewających w słońcu. Ciasto jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zrobi furorę wśród całej rodziny i wszystkich znajomych, którzy poproszą o przepis!
wymiary formy: 30x11 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27415
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27415
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje cukru, oliwę, miód, jajka i wanilię do całkowitego połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i ubijaj całość do połączenia.
Pomidory odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj pulpę do masy piernikowej i całość krótko przemieszaj.
Wlej ciasto do formy o wymiarach 30x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza na 90-100 minut lub do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się przyrumienia, przykryj je luźno folią aluminiową.
Wyjmij piernik pomidorowy z pieca i pozostaw w foremce na 5 minut, a następnie odłóż go na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Podawaj posypany cukrem pudrem, pokrojony w plastry.