Piernik pomidorowy to taki trochę oszukany wypiek, ale pełny nietypowego połączenia smakowego. Niby to piernik, ale taki jakiś lekko słodkawy, z wyraźnym, słonecznym posmakiem warzyw dojrzewających w słońcu. Ciasto jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zrobi furorę wśród całej rodziny i wszystkich znajomych, którzy poproszą o przepis!
Piernik pomidorowy
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 225 g cukru pudru
- 225 g brązowego cukru
- 150 g pomidorów krojonych z puszki
- 140 g oliwy z oliwek
- 140 g miodu
- 3 jajka w rozmiarze M
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 225 g cukru pudru
- 225 g brązowego cukru
- 150 g pomidorów krojonych z puszki
- 140 g oliwy z oliwek
- 140 g miodu
- 3 jajka w rozmiarze M
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru

Potrzebne przybory kuchenne
wymiary formy: 30x11 cm
Etapy przygotowania
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje cukru, oliwę, miód, jajka i wanilię do całkowitego połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i ubijaj całość do połączenia.
Pomidory odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj pulpę do masy piernikowej i całość krótko przemieszaj.
Wlej ciasto do formy o wymiarach 30x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza na 90-100 minut lub do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się przyrumienia, przykryj je luźno folią aluminiową.
Wyjmij piernik pomidorowy z pieca i pozostaw w foremce na 5 minut, a następnie odłóż go na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Podawaj posypany cukrem pudrem, pokrojony w plastry.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 80

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2125

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 946
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 80

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2125

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 946



Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 225 g cukru pudru
- 225 g brązowego cukru
- 150 g pomidorów krojonych z puszki
- 140 g oliwy z oliwek
- 140 g miodu
- 3 jajka w rozmiarze M
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje cukru, oliwę, miód, jajka i wanilię do całkowitego połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i ubijaj całość do połączenia.
Pomidory odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj pulpę do masy piernikowej i całość krótko przemieszaj.
Wlej ciasto do formy o wymiarach 30x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza na 90-100 minut lub do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się przyrumienia, przykryj je luźno folią aluminiową.
Wyjmij piernik pomidorowy z pieca i pozostaw w foremce na 5 minut, a następnie odłóż go na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Podawaj posypany cukrem pudrem, pokrojony w plastry.