Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, dojrzewający piernik zakonników zachwyca korzennym aromatem z cytrusową nutą. Zacznij przygotowania z początkiem grudnia i ciesz się jego smakiem w święta!
Forma 30x40 cm
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 192
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16229
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 215
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 192
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16229
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 215
Składniki
Wyszoruj pomarańcze, sparz wrzątkiem i oddziel skórkę od miąższu. Starannie usuń ze skórki albedo (białą część). Pokrój skórkę w kosteczkę, przełóż na patelnię z nieprzywierającym dnem i zasyp 150 g cukru. Dodaj trochę wody. Smaż na wolnym ogniu przez pół godziny, często mieszając. W razie potrzeby dodawaj wodę.
Zagotuj w rondelku miód z masłem i resztą cukru. Wymieszaj, zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
Do wystudzonej mieszanki przesiej mąkę, dodaj jajko, żółtka oraz wszystkie przyprawy. Wyrób całość na jednolitą masę.
Do masy dodaj rozpuszczoną w mleku sodę, usmażoną skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy. Ponownie wyrób ciasto i przełóż do kamiennego lub szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odłóż na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką do formy o wymiarach 30x40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę.
Upieczony piernik odstaw na 3-4 dni – po tym czasie zacznie mięknąć. Wówczas udekoruj go dość rzadkim lukrem z soku pomarańczowego i cukru pudru (wyreguluj jego gęstość ilością cukru) oraz posiekanymi migdałami.