Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane delikatnie czekoladą smakują wspaniale Są mięciutkie w środku i dlugo otrzymują świeżość.
Stolnica, miska,garnek, łyżka,waga kuchenna,folia spożywcza,blaszką do pieczenia.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1273
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2915
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1009
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1777
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1273
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2915
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1009
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1777
Składniki
U garnku umieszczam masło, miód,cukier puder, przyprawę do piernika,proszek do pieczenia,cynamon, kakao. Wszystko podgrzewam ale nie zagotowuje aż powstanie jednolita masa. Do mąki dodaje jajko i zawartość garnka. Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne. Ciasto owijam folia i wkładam do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować i wykroić za pomocą foremki odpowiednie kształty np serca. Pierniki przełożyć na blaszkę. Na jednego pierniczka nałożyć łyżeczkę powideł lub kremu i zakryć drugim pierniczkiem m Dociskam i brzegi. Pierniki pieczemy w temperaturze 180 stopni , grzała góra dół 12 minut. Po upieczeniu kiedy przestygną można dekorować Pierniczki są wyśmienite