Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia bez smaku domowego piernika, ale nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnego wypieku, postaw na jego prosty wariant. Może to być na przykład krajanka piernikowa. Połącz wszystkie składniki w jednolite, plastyczne ciasto, przełóż do blachy, wstaw na niespełna pół godziny do piekarnika – i gotowe! Nie musisz nawet robić domowej mieszanki przypraw – zamiast niej dodaj 4-5 łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej. Ciasto po wystudzeniu może wydać ci się twarde – nie martw się, zmięknie po kilku godzinach od nałożenia lukru!
Forma 25x30 cm
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1656
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1082
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 175
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1656
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1082
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 175
Składniki
Ogrzej masło i jajko do temperatury pokojowej.
Połącz wszystkie przyprawy w ziarnach i rozetrzyj w moździerzu na proszek. Wymieszaj z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Połącz w rondelku miód, masło i cukier. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do chwili, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondelek z palnika i przestudź mieszankę.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Połącz produkty sypkie z mieszanką z rondelka i jajkiem. Zmiksuj do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x30 cm. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź szpatułą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut (ciasto powinno być miękkie). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Pokrój ciasto w kostkę.
Połącz cukier puder z wodą i sokiem jabłkowym na rzadki lukier. Po kolei maczaj w nim kostki krajanki i odkładaj na kratkę (ułóż pod spodem arkusz papieru – lukier będzie ściekał z ciasta).