Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto „Pingwinek” to słodki hit w przebraniu – boskie połączenie wilgotnego, czekoladowego ciasta z chmurką bitej śmietany i lekką nutą pomarańczy, które przypomina małego, puszystego pingwina. Wystarczy już jedno spojrzenie i już wiesz, że nie skończy się na jednym kawałku! Spróbuj, a zrozumiesz, dlaczego „Pingwinek” tak skutecznie topi serca wszystkich smakoszy.
Foremka: 23-24 cm
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 68
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 140
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 68
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 140
Składniki
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodaj kawałki miękkiego masła i wymieszaj, aż składniki się połączyły. 4 jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. W misie miksera umieść 2 całe jajka i cztery żółtka, po czym utrzyj z 75 g cukru pudru. Dodaj mieszankę czekolady i masła (wystudzoną, a płynną), zmielone migdały i skórkę pomarańczową, po czym dokładnie zmiksuj. W innej, suchej misce ubij cztery białka, a jak masa stanie się puszysta, stopniowo dodawaj pozostały cukier puder. Ubij pianę na sztywno. Następnie partiami dodawaj ubite białka do czekoladowej masy i mieszaj szpatułką, aby nie pozbawić jej puszystości.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (23-24 cm) i wstaw na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Nie przejmuj się, jeśli ciasto w trakcie pieczenia lekko popęka. Gotowy placek może być lekko wilgotny w środku. Wystaw blaszkę z ciastem z pieca i odstaw do pełnego wystudzenia.
Wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przełóż na paterę. Zimną (wprost z lodówki) śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. W trakcie ubijania zacznij dodawać mascarpone, cukier puder, a na końcu pomarańczowy ekstrakt. Wyłóż masę śmietanową na wierzch ciasta, rozprowadzając ją maksymalnie w kierunku brzegów. Górę ciasta posyp przesianym przez małe sitko kakao. Z ciasta “Pingwinek” wykrawaj trójkątne kawałki i serwuj.