Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi kruchej szarlotki do popołudniowej kawy? Ta szarlotka to klasyczne, domowe ciasto z chrupiącym, maślanym spodem i solidną warstwą aromatycznych jabłek. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smak doskonale komponuje się z cynamonem i nutką wanilii.
Miska, tarka, miseczka, deska do krojenia
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5722
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 112
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5722
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 112
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 655
Składniki
Przesiej mąkę. Na stolnicy lub w sporej misce zagnieć ciasto na szarlotkę. Połącz mąkę i masło (najlepiej już miękkie). Następnie dodaj cukier puder, żółtka jajek i proszek do pieczenia oraz śmietanę 18%. Rozwałkuj 1/2 przygotowanej masy i ułóż ją na spodzie blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni
Jabłka obierz ze skórki i pozbądź się z nich nasion. Zatrzyj jabłka na tarce. Odciśnij jabłka z soku za pomocą ściereczki. Wymieszaj odsączone jabłka z cukrem oraz cynamonem.
Jedną część ciasta wałkuj, tak na około 1 cm i wyłóż na blachę (24 cm x 36 cm), następnie wstaw do piekarnika na 15 minut i piecz w 170 stopniach. Na tak przygotowane ciasto, wyłóż przygotowaną masę z jabłek, a następnie przykryj ją kolejną częścią ciasta. Piecz przez 30 minut.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder, wodę oraz sok z cytryny. Gorące, upieczone ciasto polej lukrem. Posiekaj orzechy i udekoruj nimi wierzch ciasta.