Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi kruchej szarlotki do popołudniowej kawy? Ta szarlotka to klasyczne, domowe ciasto z chrupiącym, maślanym spodem i solidną warstwą aromatycznych jabłek. Jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smak doskonale komponuje się z cynamonem i nutką wanilii.
Miska, tarka, miseczka, deska do krojenia
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2250
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 155
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2250
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 155
Składniki
Przesiej mąkę. Na stolnicy lub w sporej misce zagnieć ciasto na szarlotkę. Połącz mąkę i masło (najlepiej już miękkie). Następnie dodaj cukier puder, żółtka jajek i proszek do pieczenia oraz śmietanę 18%. Rozwałkuj 1/2 przygotowanej masy i ułóż ją na spodzie blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni
Jabłka obierz ze skórki i pozbądź się z nich nasion. Zatrzyj jabłka na tarce. Odciśnij jabłka z soku za pomocą ściereczki. Wymieszaj odsączone jabłka z cukrem oraz cynamonem.
Jedną część ciasta wałkuj, tak na około 1 cm i wyłóż na blachę (24 cm x 36 cm), następnie wstaw do piekarnika na 15 minut i piecz w 170 stopniach. Na tak przygotowane ciasto, wyłóż przygotowaną masę z jabłek, a następnie przykryj ją kolejną częścią ciasta. Piecz przez 30 minut.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder, wodę oraz sok z cytryny. Gorące, upieczone ciasto polej lukrem. Posiekaj orzechy i udekoruj nimi wierzch ciasta.