Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i puszyste, lecz ta kruszonka... obłędna! Oszalałam na jej punkcie i z pewnością wykorzystam ją jeszcze do przygotowania ciasta drożdżowego i muffin. Pachnie przepięknie, chrupie jak trzeba, a połączenie kokosu i cynamonu sprawia, że moje kubki smakowe wchodzą w stan nirwany. Myślę, że doskonale połączy się także z wszelkiego rodzaju wypiekami owocowymi – plackami, szarlotkami, czy tartami.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 985
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3958
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19050
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 985
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3958
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19050
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.
ROBIMY BORÓWKOWE CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy jaja dobrze połączą się z masą maślaną, dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Na koniec dorzucamy borówki lub jagody (mrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej!) i delikatnie za pomocą łyżki lub szpatuły rozprowadzamy je w masie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.
ROBIMY KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem, mąką, wiórkami kokosowymi i cynamonem do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 40 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.