Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto migdałowe to przysmak, który można przygotować na wiele sposobów. Im więcej jednak będzie w nim migdałów, tym lepiej. Poniżej znajdziesz przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z mąką migdałową, płatkami migdałów i migdałowym likierem amaretto. Jeśli jesteś naprawdę wielkim amatorem migdałów, z powodzeniem możesz dodatkowo wzbogacić je np. o krem migdałowy albo dodać nieco płatków migdałowych do gotowej masy na ciasto przed jego upieczeniem.
Tortownica o średnicy 24 cm
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1843
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8405
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253979
Polecam.
Odsłon: 1502
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1843
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8405
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253979
Polecam.
Odsłon: 1502
Składniki
Utrzyj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj do masy jaja, śmietanę kremówkę i zmiksuj. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Połącz zawartość obu naczyń i zmiksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj amaretto. Natłuść i oprósz bułką tartą okrągłą formę do ciasta o średnicy około 24-26 cm. Przelej do niej ciasto i obsyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Przygotuj syrop do polania ciasta. Wymieszaj miód z sokiem wyciśniętym z całej cytryny i podgrzewaj przez kilka minut na niskiej mocy palnika, a syrop zgęstnieje.