Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wiśniowe to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się na lato, szczególnie przy dużych upałach. Ciasto jest wilgotne i rozpływające się w ustach. Skutecznie osładza te nieco kwaśne owoce.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9534
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 171
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20797
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9534
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 171
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20797
Składniki
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do miski z masą jajeczną wsypuj partiami suche składniki na przemian z mlekiem, zaczynając i kończąc na mieszance mącznej. Formę do pieczenia o wymiarach 22x35 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Gotową masę przelej do formy i wyrównaj. Wiśnie odsącz z nadmiaru soku i wymieszaj z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Posyp nimi równomiernie wierzch ciasta, nie dociskając owoców.
Piekarnik rozgrzej do 165 st. Celsjusza. Piecz ciasto wiśniowe przez ok. godzinę lub do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. Gotowe i ostudzone ciasto możesz dowolnie udekorować: cukrem pudrem, glazurą lub podawać bez dodatków.