Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wiśniowe to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się na lato, szczególnie przy dużych upałach. Ciasto jest wilgotne i rozpływające się w ustach. Skutecznie osładza te nieco kwaśne owoce.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3510
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 356
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1726
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3510
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 356
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1726
Składniki
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do miski z masą jajeczną wsypuj partiami suche składniki na przemian z mlekiem, zaczynając i kończąc na mieszance mącznej. Formę do pieczenia o wymiarach 22x35 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Gotową masę przelej do formy i wyrównaj. Wiśnie odsącz z nadmiaru soku i wymieszaj z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Posyp nimi równomiernie wierzch ciasta, nie dociskając owoców.
Piekarnik rozgrzej do 165 st. Celsjusza. Piecz ciasto wiśniowe przez ok. godzinę lub do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. Gotowe i ostudzone ciasto możesz dowolnie udekorować: cukrem pudrem, glazurą lub podawać bez dodatków.