Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akurat połączenie z winogronami najbardziej pasuje.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44817
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 658
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44817
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 658
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Składniki
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dla łasuchów lub przy używaniu kwaśnych owoców sugeruję dodać jeszcze 2 łyżki cukru, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie! Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.
Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy (najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce. Posypać brązowym cukrem wedle uznania.
Piec w temp. 180C ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (u mnie bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!).