Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wam mija niedzielne popołudnie ? Ja z nudów przygotowałam ptysiowe cudaczki są one wykonane z ciasta na karpatkę inaczej zwane też churros czyli hiszpański smakołyk smażony w tłuszczu z ciasta parzonego, wycina się je za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1574
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 282
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 699
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17121
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1574
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 282
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 699
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17121
Składniki
Do głębszego garnka wlać wodę i wsypać sól a następnie dodać całe przygotowane masło całość rozpuścić a po rozpuszczeniu wsypać mąkę i mieszając cały czas łyżką doprowadzić do momentu aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od boków garnka i nie będzie widoczna sucha mąka. Przygotowane ciasto zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Gdy już sparzone ciasto wystygło wbijać po jednym jajku i szybkim ruchem łyżki wymieszać jajko razem z ciastem, tak postępujemy do ostatniego jajka aż masa będzie jednolita i gładka. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, na patelnię wlać olej trochę ponad dno patelni rozgrzać go a następnie wyciskać ciasto ze szprycy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładać do salaterki i można posypać cukrem z cynamonem
Takie ptysiowe cudaki najlepiej smakują z cukrem i cynamonem ale najbardziej jednak zamaczane w gorącej czekoladzie lub z czym kto lubi . Moje nie są chrupiące z zewnątrz ale mimo to są bardzo smaczne prawie jak pączki z tym że wykonane z ciasta parzonego. Jeżeli ktoś nie ma szprycy można nabierać ciasto na małą łyżeczkę i wkładać za pomocą drugiej łyżeczki na gorący olej a po usmażeniu np. nafaszerować dżemem lub czekoladą