Sernik z sosem malinowym.
Puszysty sernik według Ewy Wachowicz
Składniki
- 1½ kg - sera białego
- 12 - jajek
- 500 g - cukru pudru
- 250 g - masła
- 2 łyżki - budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- garść rodzynek
- SOS:
- 500 g - malin
- 100 g - cukru pudru
Składniki
- 1½ kg - sera białego
- 12 - jajek
- 500 g - cukru pudru
- 250 g - masła
- 2 łyżki - budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- garść rodzynek
- SOS:
- 500 g - malin
- 100 g - cukru pudru

Etapy przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (cukier wsypywać porcjami). Gdy powstanie gęsty kogel-mogel, stopniowo, stale miksując, dodać miękkie masło, następnie budyń i dwukrotnie zmielony ser.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą żółtkową (za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki). Wrzucić rodzynki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do prostokątnej formy – wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (wymiary 24 cm x 35 cm). Piec przez minimum 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Podawać na zimno z ciepłym sosem malinowym – jagody wystarczy rozmrozić, podgrzać z cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 735

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 885
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 735

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 885



Składniki
- 1½ kg - sera białego
- 12 - jajek
- 500 g - cukru pudru
- 250 g - masła
- 2 łyżki - budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- garść rodzynek
- SOS:
- 500 g - malin
- 100 g - cukru pudru
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (cukier wsypywać porcjami). Gdy powstanie gęsty kogel-mogel, stopniowo, stale miksując, dodać miękkie masło, następnie budyń i dwukrotnie zmielony ser.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą żółtkową (za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki). Wrzucić rodzynki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do prostokątnej formy – wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (wymiary 24 cm x 35 cm). Piec przez minimum 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Podawać na zimno z ciepłym sosem malinowym – jagody wystarczy rozmrozić, podgrzać z cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito.