Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siostra Anastazja za sprawą tego rajskiego sernika kokosowego zabierze Cię wprost do nieba pełnego najlepszych smaków. Sernik sam w sobie jest lekki i puszysty, a dodatek kokosowej bezy wprowadza element zaskoczenia i ciekawej faktury. Rajski wypiek najlepiej smakuje schłodzony, podawany z filiżanką ulubionej kawy.
Blacha o wymiarach 35 x 25 cm lub tortownica o średnicy 25 cm
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2079
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9664
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3348
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6785
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2079
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9664
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3348
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6785
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Połącz wszystkie sypkie składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier oraz sól. Do środka wbij jajka oraz wlej żółtka. Posiekaj zimne masło i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj blachę o wymiarach 35 x 25 cm, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i rozciągnij dokładnie na dnie foremki. Włóż spód ciasta na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180° C.
Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym/ miąższem z laski wanilii, dodaj same żółtka i biały ser, mleko kokosowe i budyń. Utrzyj lub zmiksuj całość na gładką masę. Z pozostałych białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Wylej masę na podpieczone kruche ciasto i wstaw do piekarnika na 50 minut (170°C bez termoobiegu).
Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Połowę porcji wiórków lub płatków kokosowych dodaj do masy. Po upieczeniu sernika wyłóż delikatnie bezę na warstwę serową, wierzch posyp pozostałą częścią kokosów. Piecz jeszcze 20 minut. Upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia. Przed podaniem możesz udekorować go dodatkową porcją kokosów.