Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada czekoladowa z bananami to wyjątkowy deser, który łączy w sobie dwa ukochane przez wszystkich smaki. Ciasto przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i najmłodszym. Wszystko od razu zniknie z talerzy!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 997
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666485
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 997
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666485
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z 25 g cukru do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj przesiane kakao i zimną wodę. Wymieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier i mąkę kukurydzianą. Dodaj białka do żółtek w trzech partiach, mieszając za każdym razem do wchłonięcia. Dodaj przesianą mąkę, a następnie roztopione masło.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej i wyrównaj. Wstaw je do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 13 minut. Ciasto wyjmij i przykryj lekko wilgotną ścierką. Odwróć blachę do góry nogami i zdejmij delikatnie papier do pieczenia. Zroluj gorące ciasto ze ścierką i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie okruszki zbierz do miseczki i zostaw.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij aż powstaną miękkie szczyty. Czekoladę z mlekiem rozpuść na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Przestudź. Wlej roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj do połączenia. Wstaw krem do lodówki na co najmniej 30 minut.
Złóż ciasto. Delikatnie rozwiń roladę. Rozprowadź na niej ok. ¾ przygotowanego kremu, bardzo cienką warstwą. Banany obierz i połóż je wzdłuż, blisko jednego z krótszych boków. Zwiń ciasto ponownie w roladę. Odkrój brzegi ostrym nożem i przenieś resztki do pozostałych okruszków.
Wierzch rolady obłóż pozostałym kremem. Odstawione wcześniej okruszki i resztki rozetrzyj w palcach na pył. Posyp nim wierzch ciasta i lekko dociśnij płaską częścią noża. Roladę czekoladową z bananami wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.