Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada bezowa z chrupiącą posypką migdałową przełożoną bitą śmietaną z owocami.
blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia, mikser planetarny, pędzelek cukierniczy
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 158
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 158
Składniki
Przygotowanie rolady bezowej: W dzieży robota planetarnego umieszczam białka, sól i cream of tartar końcówką rózga ubijam na sztywno. Do sztywnych białek przesiewam cukier puder wymieszany z tapioką i na wolnych obrotach mieszam do połączenia składników. W trakcie mieszania dodaję ekstrakt waniliowy i sok cytrynowy.
Tak przygotowaną bezę rozsmarowuję na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą rowkowanej szpatułki wykonuję na wierzchu rowki. Całość posypuję migdałami. Roladę piekę w nagrzanym piekarniku do 150 °C na lekko złoty kolor około 35 - 40 minut.
Upieczoną roladę posypuję cukrem pudrem i przekładam na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia migdałami do spodu. Papier na którym się piekła ostrożnie zdejmuję.
Przygotowanie nadzienia do rolady: Śmietankę z cukrem waniliowym ubijam na sztywno ręcznym mikserem. Zimną bezę smaruję bitą śmietaną, posypuję jagodami i porzeczkami. Pomagając sobie papierem zwijam roladę.
Roladę umieszczam w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstawiam do lodówki minimum na 2 godziny lub na noc. Przed podaniem ozdabiam owocami, bitą śmietaną i listkami mięty.
Dzięki dodatkowi tapioki i cream of tartar beza jest jednocześnie chrupiąca i krucha z wierzchu, a miękka i puszysta w środku dzięki czemu z łatwością daje się zwijać w roladę.