Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ruchanki wpisane są na listę produktów tradycyjnych woj. pomorskiego. Wywodzą się z kuchni kaszubskiej i kociewskiej. Można je podać zarówno na śniadanie jak i do kawy.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1750
Polecam na kolację.
Odsłon: 358
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 144
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 275
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1750
Polecam na kolację.
Odsłon: 358
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 144
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 275
Składniki
Przygotować zaczyn drożdżowy - do miseczki wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, wkruszyć drożdże i wszystko dobrze wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W rondlu mleko z masłem solą i cukrem rozpuścić. Wbić jajka, dodać mąkę i mikserem z hakami do ciasta drożdżowego dobrze wyrobić. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić mikserem do połączenia składników. Zostawić do wyrośnięcia. Na patelnię wlać olej aby dno było zakryte i łyżką kłaść na patelnię na rozgrzany olej rzadkie ciasto. Smażyć z każdej strony na średnim gazie ok. 2 do 3 minut . Usmażone ruchanki kolejno odkładamy na papierowe ręczniki, potem na wyłożoną papierem blaszkę. Przed podaniem każdą porcję posypać cukrem pudrem. Można też postawić dżem aby kto ma ochotę posmarował sobie z dżemem.