Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ruchanki wpisane są na listę produktów tradycyjnych woj. pomorskiego. Wywodzą się z kuchni kaszubskiej i kociewskiej. Można je podać zarówno na śniadanie jak i do kawy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4179
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416489
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4179
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416489
Składniki
Przygotować zaczyn drożdżowy - do miseczki wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, wkruszyć drożdże i wszystko dobrze wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W rondlu mleko z masłem solą i cukrem rozpuścić. Wbić jajka, dodać mąkę i mikserem z hakami do ciasta drożdżowego dobrze wyrobić. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić mikserem do połączenia składników. Zostawić do wyrośnięcia. Na patelnię wlać olej aby dno było zakryte i łyżką kłaść na patelnię na rozgrzany olej rzadkie ciasto. Smażyć z każdej strony na średnim gazie ok. 2 do 3 minut . Usmażone ruchanki kolejno odkładamy na papierowe ręczniki, potem na wyłożoną papierem blaszkę. Przed podaniem każdą porcję posypać cukrem pudrem. Można też postawić dżem aby kto ma ochotę posmarował sobie z dżemem.