Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na bazie serka ricotta z sosem z prawdziwych jagód. Pycha!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5009
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13531
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7622
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5009
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13531
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7622
Składniki
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć blenderem na pył, dodać migdały. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami i migdałami. Masę wyłożyć na spodzie tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę owinąć dokładnie folią aluminiową.
Składniki masy serowej dokładnie, ale krótko wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Tortownicę postawić na głębokiej blasze i wstawić do piekarnika na drugi poziom od dołu. Do blachy nalać ok. 700g ciepłej wody, tak aby siegała do ok. 5mm wysokości tortownicy. Piec ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na ok. półtorej godziny do ostudzenia. Po tym czasie zdjąć folię z tortownicy, przykryć z wierzchu folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Jagody przebrać i umyć. Następnie gotować z cukrem ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do jagód, gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia, przykryte folią spożywczą, na ok. 30 minut.
Ostudzony sos wylać na wierzch sernika, wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny. Smacznego :)