Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na bazie serka ricotta z sosem z prawdziwych jagód. Pycha!
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 120
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 452
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 120
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 452
Składniki
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć blenderem na pył, dodać migdały. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami i migdałami. Masę wyłożyć na spodzie tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę owinąć dokładnie folią aluminiową.
Składniki masy serowej dokładnie, ale krótko wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Tortownicę postawić na głębokiej blasze i wstawić do piekarnika na drugi poziom od dołu. Do blachy nalać ok. 700g ciepłej wody, tak aby siegała do ok. 5mm wysokości tortownicy. Piec ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na ok. półtorej godziny do ostudzenia. Po tym czasie zdjąć folię z tortownicy, przykryć z wierzchu folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Jagody przebrać i umyć. Następnie gotować z cukrem ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do jagód, gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia, przykryte folią spożywczą, na ok. 30 minut.
Ostudzony sos wylać na wierzch sernika, wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny. Smacznego :)