Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny, waniliowy, a zarazem delikatny sernik z pewnością zrobi furorę wśród znajomych i rodziny !! Na jego wierzchu znajduje się chrupiąca warstwa inspirowana francuskim crème brûlée. Wartości odżywcze na 100g: 220kcal | 7,56g białka | 14,15g tłuszczy | 12,71g węglowodanów
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10351
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10351
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Do miski przełożyć serek homogenizowany waniliowy i zmielony twaróg sernikowy, dokładnie wymieszać. Dodać cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając, dodawać po jednym jajku. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę oraz roztopione wcześniej masło. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
W czasie pieczenia śmietankę delikatnie podgrzać, dodać cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Następnie masę delikatnie zmiksować stopniowo dodając żółtka z 4 jajek.
Po upływie 20 minut delikatnie wyciągnąć sernik z piekarnika. Jeśli sernik jest dalej płynny wstawić na dodatkowy czas w tej samej temperaturze i wyciągnąć dopiero, gdy masa się upiecze. Temperaturę piekarnika zmiejszyć do 120°C. Masę crème brûlée na nałożyć łyżką na wierzch sernika. Sernik ponownie wstawić do piekarnika na 100-120 minut. Pod sernikiem umieść blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniać jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawić jeszcze sernik w piekarniku. Zostawić do ostygnięcia.
Gdy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch sernika posypać cukrem i skarmelizować go palnikiem. (Można też skarmelizować cukier osobno i polać nim wierzch sernika). Sernik jest gotowy. Smacznego!!