Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny, waniliowy, a zarazem delikatny sernik z pewnością zrobi furorę wśród znajomych i rodziny !! Na jego wierzchu znajduje się chrupiąca warstwa inspirowana francuskim crème brûlée. Wartości odżywcze na 100g: 220kcal | 7,56g białka | 14,15g tłuszczy | 12,71g węglowodanów
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4400
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4400
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Składniki
Do miski przełożyć serek homogenizowany waniliowy i zmielony twaróg sernikowy, dokładnie wymieszać. Dodać cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając, dodawać po jednym jajku. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę oraz roztopione wcześniej masło. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
W czasie pieczenia śmietankę delikatnie podgrzać, dodać cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Następnie masę delikatnie zmiksować stopniowo dodając żółtka z 4 jajek.
Po upływie 20 minut delikatnie wyciągnąć sernik z piekarnika. Jeśli sernik jest dalej płynny wstawić na dodatkowy czas w tej samej temperaturze i wyciągnąć dopiero, gdy masa się upiecze. Temperaturę piekarnika zmiejszyć do 120°C. Masę crème brûlée na nałożyć łyżką na wierzch sernika. Sernik ponownie wstawić do piekarnika na 100-120 minut. Pod sernikiem umieść blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniać jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawić jeszcze sernik w piekarniku. Zostawić do ostygnięcia.
Gdy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch sernika posypać cukrem i skarmelizować go palnikiem. (Można też skarmelizować cukier osobno i polać nim wierzch sernika). Sernik jest gotowy. Smacznego!!