Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny, waniliowy, a zarazem delikatny sernik z pewnością zrobi furorę wśród znajomych i rodziny !! Na jego wierzchu znajduje się chrupiąca warstwa inspirowana francuskim crème brûlée. Wartości odżywcze na 100g: 220kcal | 7,56g białka | 14,15g tłuszczy | 12,71g węglowodanów
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1046
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7095
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1046
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7095
Składniki
Do miski przełożyć serek homogenizowany waniliowy i zmielony twaróg sernikowy, dokładnie wymieszać. Dodać cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając, dodawać po jednym jajku. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę oraz roztopione wcześniej masło. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
W czasie pieczenia śmietankę delikatnie podgrzać, dodać cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Następnie masę delikatnie zmiksować stopniowo dodając żółtka z 4 jajek.
Po upływie 20 minut delikatnie wyciągnąć sernik z piekarnika. Jeśli sernik jest dalej płynny wstawić na dodatkowy czas w tej samej temperaturze i wyciągnąć dopiero, gdy masa się upiecze. Temperaturę piekarnika zmiejszyć do 120°C. Masę crème brûlée na nałożyć łyżką na wierzch sernika. Sernik ponownie wstawić do piekarnika na 100-120 minut. Pod sernikiem umieść blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniać jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawić jeszcze sernik w piekarniku. Zostawić do ostygnięcia.
Gdy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch sernika posypać cukrem i skarmelizować go palnikiem. (Można też skarmelizować cukier osobno i polać nim wierzch sernika). Sernik jest gotowy. Smacznego!!