Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to bezapelacyjnie król wszystkich wypieków. Zaskocz swoich gości i przygotuj świąteczną jego wersję z białym makiem. Sernik cygański z pewnością podbije serca Twoich bliskich.
        Blacha ok. 39 x 24 cm
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35703
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1208
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6012
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35703
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1208
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6012
        
        
                Składniki
Do dużej miski wsyp mąkę i mak. Wlej olej i wbij jedno jajko. Dodaj pół szklanki cukru i wsyp proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wyłóż spód prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 39 × 24 cm. Odrobinę wolnego ciasta możesz odłożyć na potem.
Do drugiej miski przełóż twaróg, wlej śmietanę oraz jogurt. Wsyp mąkę ziemniaczaną i szklankę cukru. Następnie wbij dwa jajka. Składniki utrzyj ze sobą za pomocą miksera. Powstałą w tej sposób masę wylej na blachę.
Na wierzch ciasta rozsyp pozostałe ciasto, które utworzy cienką warstwę. Sernik cygański piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po tym czasie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystygnięcia.
W międzyczasie umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę. Przełóż je do rondelka, wsyp do nich cukier i cynamon. Dodaj masło i odrobinę wody. Duś wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, aż jabłka lekko zmiękną i zrumienią od masła i cukru.
Przygotowane jabłka wyłóż na wierzch sernika. Ciasto możesz włożyć na kilkanaście minut do lodówki.