Deser, który proponuję jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że robi się go szybciutko, po drugie nie wymaga pieczenia, a po trzecie jest nieziemsko smaczny i bardzo zdrowy
Sernik jogurtowy na zimno :)
Składniki
- 10 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 6 czubatych łyżek twarożku śmietankowego (ja użyłam President)
- 3 czubate łyżki syropu klonowego
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 6 łyżeczek żelatyny (20 gramów)
- 1 dojrzałe mango
- kilka słodkich borówek amerykańskich
- przezroczysta folia spożywcza
- keksówka silikonowa o długości 25 cm.
Składniki
- 10 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 6 czubatych łyżek twarożku śmietankowego (ja użyłam President)
- 3 czubate łyżki syropu klonowego
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 6 łyżeczek żelatyny (20 gramów)
- 1 dojrzałe mango
- kilka słodkich borówek amerykańskich
- przezroczysta folia spożywcza
- keksówka silikonowa o długości 25 cm.

Etapy przygotowania
Mango obrać i pokroić w plasterki. Żelatynę przesypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut aby spęczniała. Po kilku minutach rozpuścić ją na parze, aż będzie płynna, należy ją cały czas mieszać, aby nie było grudek. Można także wstawić ją na 2-3 sekundy do mikrofalówki. Jogurt i serek wymieszać. Dodać ziarenka wanilii i syrop klonowy. Dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, tak, aby jej brzegi wystawały z formy na około 5 cm. Wlać połowę masy jogurtowo-serowej. Ułożyć czy też powkładać mango i borówki. Zalać pozostałą częścią masy. Przykryć wystającą z formy folią i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Ja przygotowuję ten deser zawsze na wieczór i wstawiam na całą noc do lodówki. Zamiast mango można dodać inne owoce, bajecznie wygląda z truskawkami i jagodami, ale można też dodać porzeczki, agrest, wiśnie. W zależności od tego co lubimy lub tego co akurat jest dostępne. Ten deser można jeść nawet będąc na diecie. Zawiera wyłącznie zdrowe i nie przetworzone składniki. Jest bez mąki i cukru.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 65

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16358
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 65

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16358



Składniki
- 10 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 6 czubatych łyżek twarożku śmietankowego (ja użyłam President)
- 3 czubate łyżki syropu klonowego
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 6 łyżeczek żelatyny (20 gramów)
- 1 dojrzałe mango
- kilka słodkich borówek amerykańskich
- przezroczysta folia spożywcza
- keksówka silikonowa o długości 25 cm.
Mango obrać i pokroić w plasterki. Żelatynę przesypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut aby spęczniała. Po kilku minutach rozpuścić ją na parze, aż będzie płynna, należy ją cały czas mieszać, aby nie było grudek. Można także wstawić ją na 2-3 sekundy do mikrofalówki. Jogurt i serek wymieszać. Dodać ziarenka wanilii i syrop klonowy. Dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, tak, aby jej brzegi wystawały z formy na około 5 cm. Wlać połowę masy jogurtowo-serowej. Ułożyć czy też powkładać mango i borówki. Zalać pozostałą częścią masy. Przykryć wystającą z formy folią i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Ja przygotowuję ten deser zawsze na wieczór i wstawiam na całą noc do lodówki. Zamiast mango można dodać inne owoce, bajecznie wygląda z truskawkami i jagodami, ale można też dodać porzeczki, agrest, wiśnie. W zależności od tego co lubimy lub tego co akurat jest dostępne. Ten deser można jeść nawet będąc na diecie. Zawiera wyłącznie zdrowe i nie przetworzone składniki. Jest bez mąki i cukru.