Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cechą charakterystyczną sernika krówkowego jest jego bogata, jedwabista konsystencja. Dodatek masy krówkowej i czekolady tworzy dekadencki deser, przed zjedzeniem, którego nie powstrzyma się żaden miłośnik domowych słodkości.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Pamiętaj, aby wszystkie składniki sernika miały temperaturę pokojową, dlatego wyjmij wszystko z lodówki na 2-3 godziny przed zabraniem się do pracy. Pokrusz herbatniki, zmieszaj z kakao i rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy (o średnicy 26 cm), ugnieć i podpiecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Rozpuść krówki w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jeśli używasz masy krówkowej, to włóż ją do garnka z gorącą woda, by toffi stało się miękkie. W dużej misce utrzyj ser z cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku i nadal miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj połowę masy krówkowej, wsyp budyń oraz dolej śmietanę. Jeśli masa nie jest dość słodka, dodaj więcej cukru. Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód i wstaw foremkę do pieca rozgrzanego do 170°C na 60-70 minut. Studź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Do pozostałej masy krówkowej dolej 2 łyżki mleka, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odepnij pierścień tortownicy i wylej na sernik masę tofii, następnie oblej ciasto czekoladą i posyp płatkami migdałów. Schładzaj ciasto w lodówce ok. 2 godziny, po czym podawaj.