Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie, gdy przed świętami najdzie cię chęć, by dodać do sernika kilka mandarynek. Sernik Milion Dolarów smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Tortownica 26 cm
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20731
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27450
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20731
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27450
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Składniki
Połącz wszystkie składniki na spód sernika (masło – pokrojone w niewielką kostkę) i energicznie zagnieć na gładką masę. Uformuj z niej kulkę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Obierz mandarynki i podziel na cząstki, staranie usuwając albedo (białą część).
Zmiel dwukrotnie twaróg przez sitko o średnich oczkach. Połącz twaróg z serkiem mascarpone.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim tortownicę (dno i rant) o średnicy 26 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego suche ziarna fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Zdejmij fasolę i papier. Piecz przez kolejnych 5 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Wstaw do niego (na najniższy poziom) naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
Oddziel białka jaj od żółtek (do białek dołącz to, które pozostało po przygotowaniu kruchego ciasta). Utrzyj żółtka z połową cukru na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. W trakcie ubijania dodaj partiami resztę cukru.
Do utartych żółtek dodaj proszek budyniowy i skórkę otartą z cytryny. Połącz żółtka z twarogiem, serkiem mascarpone i masłem. Zblenduj na gładką masę. Delikatnie wmieszaj w nią pianę z białek.
Rozłóż na podpieczonym spodzie połowę mandarynek. Przelej do tortownicy masę twarogową. Na wierzchu delikatnie ułóż pozostałe mandarynki.
Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 60 minut. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Na noc przełóż sernik do lodówki.