Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz ciastka francuskie z serem? Smakowite rożki z cukierni nie umywają się do prostego wypieku, jaki przygotujesz według poniższego przepisu! Kup gotowe ciasto i zmielony już twaróg sernikowy dobrej jakości (o prostym składzie). Połącz w misce wszystkie składniki na masę twarogową – i gotowe! Sernik na cieście francuskim nie będzie wysoki, bo użyjesz zaledwie 500 g twarogu na dość dużą formę. To konieczne, ponieważ większa ilość masy wymagałby czasu pieczenia znacznie dłuższego niż ten, którego potrzebuje ciasto francuskie.
Forma 25x25 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8323
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1210
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 641
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8323
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1210
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 641
Składniki
Podziel arkusz ciasta francuskiego (powinno mieć wymiary około 25x50 cm) na połowy. Przygotuj odpowiedniej wielkości formę (w przypadku takiego arkusza – o wymiarach 25x25 cm) lub dotnij ciasto do tej, którą masz. Na dnie formy ułóż jedną z połówek ciasta i ponakłuwaj ją widelcem.
Umieść w misce twaróg, całe jajka, cukier, proszek na budyń, ziarenka wanilii i skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.
Przełóż masę twarogową do formy z ciastem. Wyrównaj. Przykryj ją drugą połową ciasta. Ciasto posmaruj z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) płynnym masłem.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez około 25 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przełóż na kilka godzin do lodówki, by masa twarogowa stężała.