Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z musem truskawkowym jest smaczny o każdej porze roku. Mus można przygotować z truskawek świeżych lub mrożonych.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 315
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 315
Składniki
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Mus truskawkowy: Truskawki bez szypułek wsypać do garnka i zagotować.
Wymieszać z galaretką, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku cukrem, wymieszać, odłożyć do stężenia.
Na upieczony, zimny biszkopt w tortownicy wyłożyć mus truskawkowy, ( odłożyć 2-3 łyżki) włożyć do lodówki do stężenia.
Masa serowa: Galaretkę agrestową, cytrynową i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem z wanilią i płynną galaretką agrestową. Doprawić do smaku cukrem pudrem, wymieszać. Galaretkę kiwi oddzielnie wymieszać w 100 ml gorącej wody, pozostawić do stężenia.
Wyłożyć na biszkopt z musem truskawkowym.
Ozdobić resztą musu i tężejącą galaretką kiwi, odłożyć do lodówki, schłodzić.