Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi wrażenie, ponieważ w przekroju wygląda jak szachownica. Mięciuteńkie ciasto kakaowe przeplata się z delikatną masa serową tworząc kompozycje idealną. Sernik polany jest polewą czekoladową i posypany płatkami migdałowymi.
blaszka, mikser, rękaw cukierniczy, nóż
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 95
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 612
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5704
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 95
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 612
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5704
Składniki
Na początek robimy bazę ciasta. Do garnka dajemy olej, cukier, wodę i kakao-mieszamy i gotujemy.
Zagotowaną masę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy i odkładamy na później. Żółtka ubijamy z 1/3 szkl cukru na jasną masę, dodajemy ostudzoną masę kakaową-miksujemy. dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę i mąkę-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego puszystego ciasta.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x35cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
ostudzone ciasto kroimy na dwa spody, potem nacinamy je nie ściągając spodów z siebie, na 7 pasków wzdłuż dłuższego boku
MASA SEROWA
Jeśli używacie sera w kostkach, należy go zmielić na najmniejszym sitku maszynki
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, odkładamy na później.
Żółtka, masło oraz cukier ucieramy na puch, dodajemy zmielony ser, budynie i dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
SKŁADANIE SZACHOWNICY
Aby powstał nam wzór szachownicy musimy naprzemiennie dawać paski ciasta i masę serową.
Pierwszy spód dajemy do blaszki i wyciągamy co drugi pasek ciasta, w powstałe przerwy dajemy masę serową, można to robić łyżką lub rękawem cukierniczym
potem na paski masy serowej układamy paski ciasta, i w powstałe przerwy znów wciskamy masę serową
i ostatnią warstwę robimy tak samo czyli na paski masy serowej dajemy paski ciasta a i w powstałe przerwy wciskamy serową masę
***odsyłam do filmu tam jest wszystko dokładnie pokazane
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut
wyciągamy z piekarnika zaraz po upieczeniu, nie stygnie w piekarniku
studzimy i polewamy polewą
*składniki na polewę dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali na max moc mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałów
*robienie polewy nie jest konieczne można ją zastąpić lukrem, cukrem pudrem
I gotowe, sernik pięknie i oryginalnie wygląda w przekroju, jest niesamowicie delikatny, mięciutki i wręcz rozpływa się w ustach, bardzo polecam i życzę smacznego :)