Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Telimeny to deser inspirowany wyjątkowym spotkaniem kobiety z Tadeuszem w Świątyni Dumania, gdzie pojawiły się niewielkie mrówki przerywające rozmowy. Tę scenę obydwoje zapamiętali na długo, dokładnie tak jak czytelnicy. Mak w serniku to symbol mrówek, a pyszny i delikatny smak ciasta to kwintesencja radości i miłości.
Tortownica o średnicy ok. 23 cm
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 168
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 168
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Herbatniki potłucz za pomocą wałka albo umieść je w blenderze z odpowiednią nakładką. Zmiksuj, aby miały konsystencję piasku.
Masło rozpusć w małym rondelku, a następnie dodaj je do herbatników. Tak przygotowaną masę rozprowadź szpatułką po natłuszczonej formie. Zrób to dokładnie, aby pokryć wszystkie krawędzie.
Umieść spód do sernika w lodówce. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Włóż samo ciasto do piekarnika i piecz przez 10 minut bez termoobiegu. Wystaw spód i zacznij przygotowywać masę.
Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
W misie umieść twaróg do sernika (powinien być zmielony), cukier, mak oraz mąkę ziemniaczaną i masło. Wymieszaj krótko, do połączenia składników. Dołóż do masy jajka i ponownie zmiksuj szybko.
Wylej ciasto sernikowe do formy z podpieczonym spodem. Wstaw do piekarnika całość, ale zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez kolejną godzinę. Wystudź sernik. Wtedy możesz go udekorować świeżymi owocami i miętą.