Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona sernika z owocami. Mięciutki, kremowy, pyszny :)
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 230
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1367
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4097
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 118
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1191
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2380
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 230
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1367
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4097
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 118
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1191
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2380
Składniki
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mielone migdały wymieszać z mąką i z cukrem. Dodać jajko, masło w kawałkach i wodę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko gładkie ciasto. Mniej więcej połowę ciasta rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć ciastem dno formy. Z reszty ciasta rozwałkować 5-centymetrowe paski i wykleić nimi boki formy. Ciasto docisnąć do formy, a dno i boki ciasta połączyć ze sobą. Ponakłuwać widelcem. Formę wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną. W 2 jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, pozostałe jajka, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową zmieszać z masą serową. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami i borówkami.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik przykryć folią aluminiową i pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Sernik udekorować płatkami i borówkami.